Norske syklister

Norge har en rekke gode syklister man kan være stolt av. Mange av dem hevder seg i verdensklassen, og har deltatt i flere internasjonale mesterskap.

Kanskje er det de norske forholdene – fjorder, fjell og lange landeveier – som gir de gode resultatene?

Thor Hushovd

Thor Hushovd fra Grimstad ble verdensmester i landeveissykling i Geelong i Australia i 2010, og han vant den grønne trøyen i Tour de France i både 2005 og 2009. Hushovd hevdet seg i verdensklassen i en årrekke da han var aktiv, men han syklet sitt aller siste proffløp i september 2014. I karrieren var han en veldig god temporytter, og han var en spurtspesialist. I tillegg ble han bedre og bedre i de klassiske rittene, og han ble bedre på klatring. Han startet sitt eget lag i Norge i 2010, Plussbank Cervélo. Laget har som mål å utvikle talenter fra Sørlandet.

Edvald Boasson Hagen

En annen norsk kjent syklist er Edvald Boasson Hagen fra Rudsbygd. Han har syklet for en rekke internasjonale lag, og han har gjort seg bemerket med mange topplasseringer, blant annet med en sølvmedalje fra VM 2012. Boasson Hagen er best kjent som temporytter og sprinter, og han har gode kvaliteter som bruddrytter. I 2005 vant han sluttetappen i Fredsrittet. Han syklet for det norske Team Maxbo Bianchi i 2006 og 2007. I 2006 vant han åtte ritt. Han deltok som den yngste rytteren i VM-temporittet i Salzburg i 2006, der han syklet inn til en sterk femteplass. I landeveisrittet i samme VM ble han nummer ni. Året etter vant han 15 ritt! Og i 2008 ble han proffsyklist. I mars 2008 vant han sin første proffseier i Tour of California, og samme år vant han tre etapper i Tour of Britain. Edvald Boasson Hagen har signert en toårskontrakt for MTN-Qhubeka, og han skal sykle for det sørafrikanske laget i 2015 og 2016, der han er tiltenkt å ha en kapteinrolle i laget.