Sykkelsport

Å trene på sykkel kan gi uendelige muligheter. Mange velger å bruke sykkelen til trening, og innen sykkelsporten finnes det en rekke ulike disipliner.

Man kan sykle i terrenget, på bane eller på landeveien, og både sammen som et lag eller alene. Sykling er en utbredt mosjons- og fritidsaktivitet på alle nivåer.

 • Landeveissykling. Landeveissykling skjer på veier og gater, som fellesstartritt eller som temporitt med enkeltstart. Landeveissyklister på profesjonelt nivå er avhengige av gode sykler og godt utstyr. Sykkelen er ofte lett, og spesielle sykkelsko og sykkelklær er nødvendige. Skoene er stive, og de festes til pedalen med en klikklås.
  -I fellesstartritt starter inntil 200 deltakere. Løypa må ha en start og et mål, og det er vanlig at disse løpene foregår i gater.
  -I temporitt starter deltagerne enkeltvis med faste tidsintervaller, og det er om å gjøre å sykle banen på best mulig tid. Det er også vanlig med lagtempo, der lagene består av tre eller fire utøvere i denne øvelsen.
  Etapperitt foregår over flere dager, og tiden for alle etappene blir lagt sammen. Banene varierer veldig, og kan gå fra klatreetapper der man skal sykle høyt til fjells, til sykling på brostein. Mange store stjerner har utviklet seg på etapperitt rundt om i verden, som for eksempel Jacques Anquetil og Bernard Hinault.
  -Den siste klassen innen landeveissykling er turritt. Her blir deltagerne delt inn i ulike aldersklasser. De mest kjente norske turrittet, er Styrkeprøven, der man skal sykle strekningen Trondheim–Oslo (540 km), og Birkebeinerrittet (89 km).
 • Banesykling. På bane brukes spesielle sykler som blant annet mangler bremser. Å sykle på bane går veldig fort. Banesykling har vært en VM-øvelse siden 1895, og også her kan man sykle som et lag eller individuelt.
 • Terrengsykling. Sykling i terrenget foregår ute. Som konkurranseform foregår det på grusveier, stier og i ulendt terreng. En terrengsykkel har brede og grove dekk, en solid ramme med et rett styre, og støtdemping på forgaffel, bakgaffel eller på begge. Denne typen sykkel er også populær som brukssykkel, og kan fås kjøpt i mange ulike prisklasser. Innen terrengsykling finner man også sykkelcross og BMX-sykling.

Man har konkurrert på sykkel i en årrekke. Faktisk regner man med at det aller første sykkelrittet fant sted i Frankrike i 1868. I dag er sykling som konkurranse svært populært, og mange land har sine egne ritt der syklister fra hele verden kommer for å delta. Sykling er en olympisk idrett, og i OL er både fellesstart landevei, temporitt og sprint på bane. I tillegg kan man konkurrere i OL i terrengsykling og BMX-sykling.

I VM arrangeres det årlig løp på både landevei og bane, og for amatører og profesjonelle. På landevei arrangeres årlig også flere klassiske endags fellesstartritt for profesjonelle, bl.a. Milano–San Remo og Lombardia rundt i Italia. De største begivenhetene er de tre store etapperittene Frankrike rundt, Italia rundt og Spania rundt.